De tip van deze week: “Denk elke dag aan het meest ontspannen moment dat in je opkomt en visualiseer dit 5 minuten.”

Het klinkt misschien een beetje raar deze tip. Ik (Jeroen) heb hem bedacht nadat ik over een onderzoek had gelezen over trainen en visualiseren. De Australische psycholoog Alan Richardson deed een onderzoek met een groep studenten. Hij plukte wat willekeurige studenten van de campus bij elkaar en verdeelde ze over 3 groepen. Op dag 1 liet hij ze vrije worpen gooien met een basketbal en hij noteerde de resultaten. Daarna liet hij 1 groep elke dag oefenen op vrije worpen gooien; de tweede groep liet hij totaal niet oefenen en de derde groep liet hij 20 minuten lang elke dag vrije worpen visualiseren. Op de twintigste dag liet hij iedereen weer vrije worpen gooien en noteerde opnieuw de resultaten…

En dat is waar het interessant werd; de eerste groep studenten die elke dag geoefend had, was merkbaar beter geworden en gooide 24% meer vrije worpen raak. Bij de tweede groep – de groep die niet geoefend had – was geen merkbaar verschil te vinden. Bij de derde groep echter was bijna hetzelfde resultaat zichtbaar als bij de eerste groep! De groep die elke dag alleen maar gevisualiseerd had om vrije worpen te gooien scoorde 23% hoger dan ze op de eerste dag deden!

Vanuit deze gedachte leek het me interessant om een week lang bezig te zijn met het visualiseren van ontspannen momenten en te kijken of dit dan ook daadwerkelijk een ontspannen effect heeft.

Onze lezers score:
[Total: 3 Average: 3.3]

2 reacties op “Onthaasten door visualisatie

 1. Jeroen zegt:

  “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”
  Deze oude uitspraak van Johan Cruijff moest ik aan denken bij deze tip… Ik denk dat het is omdat je eerst genoeg ontspannen momenten moet hebben om die daarna weer te visualiseren.
  Wat ik lastig vond is dat ik niet veel direct effect zag; ik had wel het idee dat ik aan het ontspannen was, maar minder dan tijdens andere tips.

  Wel een goede tip dus om af en toe te doen, maar – voor mij – niet de beste die we gedaan hebben.
  Kijken wat we komende week gaan doen!

 2. Linda zegt:

  Eerlijk gezegd is deze tip me volledig ontschoten… Toen ik met een goede vriendin in de sauna was heb ik de tip nog met haar besproken. Wellicht dat ik op dat moment te ontspannen was om ook nog eens deze tip te doen? Of ik heb het laatste jaar al zoveel aan onthaasten gedaan….dat ik al in een constante zen fase ben. Eerlijk gezegd denk ik dat deze tip me gewoon niet zo ligt.

Geef een antwoord