Waarom zijn we dit project gestart?

De directe aanleiding was een fietstochtje vanaf het centrum terug naar huis. Terwijl we fietsten en om ons heen keken, viel het ons op hoe veel mensen haast hebben: toeterende auto’s, fietsers die door rood racen, voetgangers die geen voorrang krijgen op een zebrapad; iedereen wil 1 seconde eerder zijn of sneller zijn. We raakten hierover aan de praat met elkaar en al snel waren we elkaar voorstellen voor tips aan het doen om te onthaasten; sommige tips serieus en andere tips wat ludieker, maar allemaal met hetzelfde doel: kijken of het mogelijk is om de mindset van mensen zo te wijzigen dat men wat minder haastig wordt en wat rustiger in het leven kan staan. Deze tips en meer gaan we de komende tijd bekijken en beoordelen en we nodigen je graag uit hieraan mee te doen!

Onze ervaringen

Al direct toen het idee voor dit project concrete vormen begon aan te nemen, merkten we dat het effect begon te hebben. Door alleen al na te denken over Onthaasten.org, kregen we zelf al meer rust. Ook is er een soort zelfopgelegde spontane rust ontstaan, door tegen jezelf te zeggen “hoe kan ik met een project over onthaasten bezig zijn en ondertussen rondrennen als een kip zonder kop.”

Vanuit de tips willen we dit effect verder uitbreiden; we zullen wekelijks onze ervaringen met de verschillende tips met jullie delen, opdat jullie hier ook iets aan hebben én zien graag jullie ervaringen et onze tips!

Iedereen is anders

Niet iedereen zal dezelfde tips bruikbaar vinden en dat is prima. We willen je aanmoedigen om de tips te vinden die voor jou werken en om na te denken over het idee van onthaasten.

Als je al kijkt naar de eerste weekopdracht, dan zal dit voor de ene persoon te drastisch zijn omdat televisie kijken een ontspanning voor diegene is, terwijl de ander misschien zich al jaren ergert aan hoeveel tijd er voor de buis gehangen wordt en hier juist graag verandering in ziet.

Waarom doen we dit nu?

Toen ik (Jeroen) tekenen van een burn-out begon te vertonen, gaf Linda mij een tip waar ik veel aan heb gehad: “Waarom moet ik dit nu doen?” elk onderdeel van die vraag is belangrijk om over na te denken: “Waarom moet het?”, “Waarom ik?”, “Waarom nu?”, “Waarom dit?”, etc.
Voor mij was dit een manier om van een afstandje te kijken naar waar ik mee bezig was en te kijken wat ik daar van vond. Niet veel later heb ik de knoop doorgehakt om bij mijn toenmalige werkgever te stoppen en me met mijn eigen bedrijf te richten op dingen waar ik energie van krijg.

Als we met Onthaasten.org iets soortgelijks kunnen betekenen voor anderen dat zij eens van een afstandje kijken naar waar hun haast vandaan komt en of ze niet blijer zijn met een verandering, dan is dit voor mij een geslaagd project.