Een ingediende tip weer eens van tijdens de lancering van onthaasten.org. Voluit gaat het bij deze tip over: “Alles uit, met een deken op de bank en een avond haken. Het ritmische en mechanische van de handeling en het mathematische (tellen) maakt dat je helemaal tot rust komt”.

Behalve het haken zelf, herken ik al een aantal dingen in deze tip die ik ook doe om tot rust te komen…

 1. Een avond je bezig houden met je hobby
 2. Mechanische handelingen
 3. Ritmisch

Een avond je bezig houden met je hobby

Heerlijk ontspannen de tijd nemen voor jezelf en de tijd nemen om iets te doen waar je blij van wordt. Vorige week had ik het al over de tijd nemen om te koken, maar dit kan elke hobby zijn natuurlijk waar je ontspanning uit haalt. Voor de ene is het koken; voor de andere is het haken en voor een derde is het weer iets anders.

Mechanische handelingen

Uiteraard heeft dit bij mij ook met eten koken te maken. Voor mij werkt het heel mindful om herhaalde mechanische handelingen te doen zoals een paar kilo aardappels te schillen (ik heb drie neefjes die gigantisch veel kunnen eten). Even nergens aan denken en ergens mee bezig zijn waar je rustig je opkan focussen.

Ritmisch

Ritme is belangrijk om tot rust te komen. Veel mensen merken dit als ze naar muziek luisteren; verschillende ritmes hebben een andere effect op je. Muziek met een ritme dat dicht bij het ritme van je hartslag ligt helpt je om te ontspannen. Dit kan je ook met ritmische handelingen nabootsen.

Een hoop mogelijkheden met deze tip; ik ga in ieder geval eens kijken of we haakspullen in huis hebben…

Onze lezers score:
[Total: 2 Average: 4]

2 reacties op “Een avondje haken

 1. Jeroen zegt:

  Haken… hoofd leeg en dezelfde handeling herhalen en herhalen en herhalen.
  In mijn geval was het vingerhaken en maakte ik een simpele lange gehaakte draad of als je het een mooiere omschrijving wilt geven: we hebben nu een uniek handgemaakt kattenspeeltje thuis!

  Als je dat zo leest hierboven denk je vast dat ik er helemaal niets aan vond, maar eigenlijk viel het me heel erg mee! Het herhalen van dezelfde handeling vond ik rustgevend; misschien kwam het vooral doordat ik niet echt routine had en dus net nog een beetje op moest letten. Dit zorgde – voor mij – dat het precies genoeg aandacht kostte om niet in mijn hoofd ergens anders mee bezig te zijn.

  Kan ik het aanraden? Ja.
  Ga ik het vaker doen? Twijfel ik over; niet vaak denk ik.
  Waardoor komt dat dan? Voor mij heeft het wel een rustgevende werking om een keertje te doen, maar het gaat me waarschijnlijk vervelen als ik het vaker ga doen; óf ik moet echt projecten gaan haken en iets zien ontstaan (behalve kattenspeeltjes…), maar ik denk niet dat het mijn nieuwe hobby gaat worden.

Geef een reactie