Ik (Jeroen) heb volgens mij zelden tot nooit aandacht voor mijn lijf. Of is het feit dat ik het niet weet al een teken dat ik geen aandacht heb voor mijn lijf?

Afgelopen week wees me erop hoe belangrijk slaap voor mijn lijf is. Misschien is het een mooie stap om nog wat meer aandacht voor mijn lijf te hebben. Een makkelijke methode daarvoor is de bodyscan; kijk het filmpje hieronder voor een uitleg:

Hoe doe je een bodyscan?

Waarom is het belangrijk om aandacht voor je lijf te hebben?

Stiekem is je lijf best belangrijk in je leven; als je lichaam stuk gaat is het moeilijker te vervangen dan als je auto stuk gaat. En toch besteden veel mensen meer aandacht aan hun auto dan aan hun lijf…

Je lichaam geeft signalen als het zich niet goed voelt. Denk bijvoorbeeld aan het rommelen van je buik als je honger hebt. Niet alle signalen zijn even duidelijk en daarom is het belangrijk om even de tijd te nemen om je lijf wat aandacht te geven en te kijken hoe het eigenlijk met je lichaam gaat.

Zodra je dat gaat doen, herken je ook beter wat je grenzen zijn (ik blijk bijvoorbeeld niet meer even fit te zijn als toen ik 25 was…) en leer je misschien ook die grenzen respecteren (en jezelf wat meer nachtrust geven bijvoorbeeld).

Als je leert luisteren naar je lichaam, zet je een stap om je lichaam wat beter te behandelen. Dat klinkt wat zweverig, maar draait – in mijn geval – vooral om mezelf wat fitter laten zijn. En natuurlijk om af en toe even te onthaasten. Volg hoe we vanaf 2 september onthaasten in Italië op Instagram of Facebook

Onze lezers score:
[Total: 2 Average: 2]

2 reacties op “Heb 3×5 minuten per dag aandacht voor je lijf. Bodyscan

 1. Linda zegt:

  Aandacht voor mijn lijf heb ik zeker gehad de afgelopen week. Mijn linkerschouder zat helemaal vast. Er was dus geen ontkomen aan, pijn in mijn lijf. Dinsdag naar de fysio geweest en die heeft het los gemasseerd en woensdagavond Reiki uitgewisseld. Vrijdag was ik naar een speeldag en deed ik yoga en een klankbad. Heerlijk! Veel goede aandacht voor mijn lijf omdat ik pijn had en omdat het ook al gepland stond. Ben ik bewust 3 keer per dag bezig geweest met de bodyscan? Nee. Ik denk dat ik me extra bewust was van mijn lijf omdat ik pijn had en dus niet om mijn lijf heen kon. Eigenlijk best jammer, dat je meer aandacht voor je lijf hebt op het moment dat het super duidelijk van zich laat horen en we het ‘vergeten’ op het moment dat het lekker gaat.

 2. Jeroen zegt:

  Verschillende delen van mijn lijf schreeuwden afgelopen week om aandacht; ergens had mijn lijf door dat we op vakantie gaan en het besloot alvast aan te geven dat dat een goed idee is…
  Dat allemaal zonder bodyscan.
  Ik voelde afgelopen week heel goed dat mijn lichaam moe is. Wat ik niet zeker weet is of ik dat voelde doordat ik meer aandacht voor mijn lijf had of dat het kwam omdat mijn lichaam gewoon moe was en je dat ergens echt wel merkt.

  Drie keer per dag aandacht voor mijn lijf is me niet gelukt. Ik denk dat aandacht voor mijn lijf me wel gelukt is. Luisteren naar mijn lichaam en kijken of ik er iets mee kan; voor mij was dat de essentie van de tip van deze week. Ik denk dat dat deel heel belangrijk is en dat het me ook dus wel gelukt is, maar de “voorgeschreven methodiek” werkte voor mij niet. Dat is ook niet erg! We hebben het hier met Onthaasten heel veel over je eigen methodes vinden; dit is ook zo’n geval.

  Vind je eigen manier! Methodieken zijn een leidraad of een houvast, maar geen verplichting. Ik dacht vannacht na over “Hoe leg ik iemand uit hoe je een ei moet bakken?” De ene persoon doet eerst boter in de pan en dan het gas aan; de ander verwarmt eerst de pan en doet er dan boter in… misschien gebruikt een derde persoon niet eens boter, maar olijfolie? En dan zijn we nog niet eens bij het ei zelf beland!

  Wat ik wel zeggen is dat er meerdere wegen zijn naar Rome!
  Wij gaan morgen met het vliegtuig bijvoorbeeld 🙂

Geef een antwoord